Vanaf 2020 wordt de premie voor mantelzorgers tot 225 euro opgetrokken en in Handelshart Herentals (Helemaal Hertals) cheques toegekend. Op die manier vloeit er de komende legislatuur een 300.000 euro extra naar de Herentalse handelaars en horeca.
In verschillende steden staat de invoering of het behoud van een mantelzorgpremie onder zware druk en denkt men aan afbouw of zelf afschaffing. Het lokaal bestuur gaat hierin bewust niet mee, maar wil een stad zijn waarin het ondersteunen van kwaliteitsvolle zorg tot haar kerntaken behoort.
'Mantelzorgers zijn cruciale werkbijen'
'Mantelzorgers zijn cruciale werkbijen voor het welzijn van mensen met een zorgnood', zegt Schepen van welzijn, zorg en gezondheid Peter Bellens.
'De inzet die mantelzorgers aan de dag leggen bezorgen de zorgbehoevenden heel wat zorgcomfort en maakt dat onze inwoners ook zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
We beschouwen de mantelzorgpremie als een vorm van waardering voor de inzet en verantwoordelijkheid die mantelzorgers in de zorgverlening opnemen. Daarom trekken we de premie niet alleen met 13% op naar 225 euro per jaar, maar breiden we hem ook uit naar mantelzorgers die voor een inwonende zorgbehoevende zorg dragen.
Daarnaast blijven we onze cado (collectieve autonome dagopvang) promoten die overdag opvang aan ouderen en zorgbehoevenden biedt zodat mantelzorgers even kunnen ontspannen.
Tevens gaan we ook op zoek naar initiatieven waardoor we de mantelzorger ook in zijn werkzaamheden kunnen ondersteunen zoals bv het organiseren van een mantelzorgcafé waarin een uitwisseling van ideeën en ervaringen mogelijk is.
Vanaf 2020 zal de premie bovendien in Handelshart Herentals cheques toegekend worden. Dit betekent dat er jaarlijks wellicht zo'n 49.500 euro naar onze lokale economie gaat of 297. 000 euro voor de rest van de legislatuur.
Dit komt bovenop de premies die de stad vandaag al toegekend in de cheques, waaronder de eindejaarspremies voor haar personeel, jubilarissen, attentie voor trouwers, geboorten en adopties, goed voor tienduizenden euro's per jaar.
En dit komt bovenop de reguliere omzet van de cheques die in 2018 ruim 170 000 euro bedroeg. Een verdere stijging wordt verwacht doordat vanaf volgende maand de cheques in zowat alle Herentalse winkels verzilverd kunnen worden', besluit Peter Bellens. (pp)